Un nou mod de a face business: business-ul digital
business digital

În mediul de business, anul 2020 a venit la pachet cu o serie de provocări. Pentru unii dintre noi aceste provocări s-au materializat în diverse îngrijorări și semne de întrebare, pentru alții în noi oportunități. Oricum am percepe anul 2021 și noile reguli ale „jocului”, cert este că trebuie să ne adaptăm acestora și să găsim formula perfectă pentru a ne desfășura activitățile în continuare. De unde începem? 

Țeluri și obiective de business

Avem nevoie de un plan.

Trebuie să ne setăm prioritățile și țelurile. Este important să fim conștienți de ce avem nevoie acum pentru a ne continua activitatea și să ne setăm traiectoria și punctul în care ne dorim să ajungem. Pentru aceasta, avem nevoie de unelte prin care să reușim să ne adaptăm noilor condiții din afaceri, să ne desfășurăm activitatea eficient, să ne urmărim targetele și să ne atingem obiectivele. 

business digital plan

În linii mari, obiectivele business-urilor în această perioadă sunt: 

  • Asigurarea funcționalității business-ului chiar și în condiții de telemuncă
  • Motivarea și păstrarea angajaților în companie
  • Adaptarea cunoștințelor angajaților la noile tendințe tehnologice
  • Customer service impecabil
  • Mai puțină birocrație, mai multă eficiență

„Uneltele” digitale și resursa umană

Uneltele de care avem nevoie, pe lângă resursa umană, care trebuie să fie motivată, pregătită să iasă din zona de confort și capabilă să se adapteze noului mod de lucru sunt cele digitale. Tehnologia, devenită deja uzuală, ne-a ajutat să păstrăm distanțarea fizică, să dinamizăm și să eficientizăm procesele într-un context nou pentru toată lumea. Până la urmă, cine era pregătit pentru o pandemie? Urmând acest trend al schimbării și al necesității de adaptare, Quartz Matrix s-a implicat activ în înțelegerea noilor nevoi ale pieței.

Astfel a luat naștere și Prisma Matrix, la cererea unui client din industria automotive, preocupat de automatizarea proceselor în contextul pandemiei. Ulterior, aplicația a fost dezvoltată în urma unor cercetări de piață și al unor focus grupuri, esențiale pentru a determina nevoile exacte ale companiilor. 

Prisma Matrix este un instrument ce facilitează comunicarea digitală cu angajații, transformă rolul HR-ului tradițional, pregătește angajații să se adapteze cerințelor digitale de pe piața muncii și asigură condițiile necesare de învățare, training și urmărire KPI. Toate cele menționate se regăsesc într-o platformă extrem de intuitivă și user-friendly.  

 

Contextul actual și scenariul mai puțin „roz” 

Totul sună destul de bine până aici, nu-i așa? Din păcate, lucrurile nu sunt „roz”. România se clasează pe ultimul loc în UE la capitolul alfabetizării digitale a angajaților. În anul 2019, 43% dintre românii cu vârste cuprinse între 16-74 de ani aveau competențe digitale reduse, clasând România pe primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, urmată de Bulgaria (38%). Tot în 2019, studiul PwC România Workforce Disruption Index arăta că, în următorii 10 ani, 275.000 angajați români vor trebui să învețe abilități digitale noi ori superioare pentru a-și menține sau găsi locuri de muncă, iar pandemia, care a accelerat digitalizarea, devansează termenul estimărilor cu cel puțin 5 ani. Scenariul sună a condamnare, nu-i așa?

Ei bine, toate acestea țin de fiecare dintre noi. Trebuie să avem capacitatea necesară să înțelegem noul context, să fim deschiși către schimbare și pregătiți să investim în cea mai valoroasă resursă pe care o avem, resursa umană. 

business digital resursa umana

Resursa umană rămâne cea mai valoroasă resursă

Da, oamenii rămân cel mai mare atu al oricărei companii, indiferent de domeniu. Tehnologia vine în sprijinul nostru, ne ajută să economisim timp, să ne organizăm mai bine și să fim mai eficienți, însă nu ne asigură și partea de creativitate, de gândire analitică și de emoție umană.

De aceea, investiția majoră trebuie să fie în oameni, în dezvoltarea capacității acestora și în pregătirea pentru un nou mod de lucru. Pentru asta, este necesar să le oferim posibilitatea să acceseze cursuri de pregătire digitală și de pregătire în domeniul de activitate pentru a ne asigura o aliniere la noile standarde, în vederea susținerii productivității și a serviciilor la standarde înalte. 

business digital grow

Împreună în călătoria către digitalizare

Ne propunem să oferim companiilor pârghiile necesare prin care să facă saltul către noile tendințe în materie de digitalizare. Și când vorbim despre pârghii, nu ne referim la un simplu soft prin care automatizăm câteva procese. Ne propunem să vă sprijinim în toată călătoria pe care vreți să o parcurgeți: de la consultanță specializată și sprijin în determinarea și înțelegerea nevoilor companiei și ale angajaților până la recomandarea de cursuri, modalități de îmbunătățire a proceselor și a producției.